Karo istorijos festivalis Estijoje

Aleksoto bendruomenės centro voltižieriai kartu su damomis bei dvariškiais šį savaitgalį buvo išvykę į Valgoje (Estija) vykusį karo istorijos festivalį. Pirmasis mūsų įdomios kelionės sustojimas buvo Pasvalyje, kur mus svetingai pasitiko nuoširdūs Aleksoto bičiuliai – buvęs Vaškų seniūnas Vladas Vitkauskas ir dabartinis Vaškų seniūnas Kęstutis Jasėnas. O koks netikėtumas buvo aleksotiškiams, kai mūsų delegaciją atvyko pasveikinti ir Pasvalio meras Gintautas Gegužinskas. Meras prisipažino, kad važiuodamas į savo gimtąją Garliavą, kaskart pravažiuoja ir Aleksotą. Mes jį pakvietėme ne tik pravažiuoti, bet ir užsukti į Aleksotą, aplankyti Aleksoto bendruomenės centro organizuojamus renginius. Po malonaus pabendravimo atsisveikinę su meru, lydimi Vlado ir Kęstučio, apžiūrėjome Pasvalį ir buvome maloniai nustebinti, kiek paminklų pastatyta šiame gražiame mieste: grožėjomės paminklu mūsų mylimam poetui Bernardui Brazdžioniui, Abiejų Tautų Respublikos valdovui Žygimantui Augustui, klajokliui muzikantui Antanėliui. Po ekskursijos po Pasvalį paragavę gardaus vietinio alaus, puikia nuotaika tęsėme savo kelionę link Estijos.

Keliaudami sustojome ir Latvijoje – iš paukščio skrydžio (kėlėmės per upę oro keltuvu) gėrėjomės Sigulda su puikiais Gaujos upės slėniais. Ne veltui slėnis lyginamas su kalnuotąja Šveicarija.

Estijos pasienio Valgos miestelį pasiekėme tik penktadienio vakare. Šis miestas yra ypatingas: pusė miesto priklauso Latvijai, o kita pusė – Estijai. Šiemet karo istorijos festivalis vyko Estijos pusėje, todėl ir mes apsigyvenome motelyje Estijos pusėje, bet labai arti tarpvalstybinės sienos: per motelio langą matėsi sieną žymintys stulpai. Šeštadienio rytą įsirengėme voltižierių stovyklą ir pasiruošėme festivalio renginiams. O jų būta nemažai: tai ir festivalio dalyvių (tarp jų ir mūsų Aleksoto komandos) eisena, imitaciniai mūšiai tarp Napoleono ir Rusijos armijų, ir miško brolių kova su NKVD daliniais, ir šiuolaikinės Estijos kariuomenės motorizuoto dalinio mūšis su priešais, parengusiais pasalą. Mūsų voltižieriai taip pat šauniai pasirodė mūšyje su carinės Rusijos daliniais, padėdami Napoleono armijai laimėti šį mūšį. Na, o po mūšio mūsų voltižierių su duona ir druska laukė Aleksoto ponios ir ponai, tęsėsi linksmybės: skirtingų armijų nariai ir jų gerbėjai maloniai bendravo, o aleksotiškiai festivalio dalyviams sušoko polonezą ir polką, tuo labai paįvairindami festivalio programą. Juk daug geriau draugystė ir muzika, negu karas ir kraujas..

Festivalis buvo labai įdomus ir turiningas, todėl dar kartą norėtųsi padėkoti Aleksoto bendruomenės centro nariui – voltižierių vadui Vytautui Valentai už puikiai organizuotą išvyką. Dėkojame ir Rimantui Žiemiui už įamžintas nuostabias kelionės akimirkas.

2022-08-22

Visos naujienos

© 2024 Visos teisės saugomos, programavo Webtemple